اثرات قهوه بر کبد چرب چیست؟
کبد چرب بیماری به شدت در حال گسترشی است که به یکی از مشکلات جدی و پر اهمیت سلامت عمومی تبدیل شده است. کسانی قهوه زیاد مصرف می کنند می خواهند بداند که اثرات قهوه بر کبد چرپ چیست؟ همان گونه که می دانید: تجمع سلول های چربی در کبد که بعنوان کبد چرب (Fatty Liver) شناخته می شود، عملکرد این عضو حیاتی بدن انسان را دچار اختلال جدی می کند که در صورت عدم پیگیری و در مان عوارض خطرناکی مانند سیروز کبدی ، نارسایی کبد و سرطان کبد را به همراه خواهد داشت. تغذیه ناسالم، کم تحرکی، اضافه وزن، دیابت، فشار خون و کلسترول بالا همگی از دلایل شیوع بی رویه و نگران کننده بیماری کبد چرب در انسان قرن بیست و یکم هستند.
شاید بتوان گفت راحت ترین و کم هزینه ترین راه پیشگیری و درمان این بیماری تغییر سبک زندگی باشد . تغییر سبک زندگی با تغذیه سالم شروع می شود . مطالعات پزشکی ثابت کرده است که قهوه دارای ترکیبات بسیار مفیدی است که می تواند در رژیم غذایی سالم گنجانده شود و مصرف متعادل آن اثرات مثبتی بر روی سلامت کبد دارد.
چرا قهوه برای کبد چرب مفید است؟
قهوه محبوب و پرطرفدار علاوه بر انرژی زا بودن، ترکیبات مفیدی دارد که به شما در مبارزه و یا پیشگیری کبد چرب کمک بسیاری می کند. حال ببینیم قهوه چه ترکیباتی دارد و چگونه در این راه به ما یاری می رساند:
-
آنتی اکسیدان های قوی
قهوه حاوی مقادیر قابل توجه آنتی اکسیدان های قوی مانند پلی فنول است که به محافظت سلول های کبد در مقابله با آسیب های رادیکال های آزاد کمک می کند.
-
اسید کلروژنیک
اسید کلروژنیک خاصیت ضد التهابی دارد که می تواند در کاهش التهاب کبد موثر باشد. یکی از عوامل مهم در پیشرفت بیماری کبد چرب التهاب کبد است.
-
بهبود عملکرد آنزیم های کبدی
مصرف قهوه می تواند در بهبود سطح آنزیم های آسیب رسان کبدی مفید باشد
-
کاهش سطح مقاومت به انسولین
قهوه سطح مقاومت به انسولین را در بدن کاهش می دهد که این امر در روند درمان بیماران مبتلا به کبد چرب بسیار موثر است.
پیشنهاد می شود بخوانید: خواص و فواید قهوه برای سلامتی
چه نوع قهوه ای برای کبد چرب مفیدتر است؟
خبر خوب این است که اکثر انواع قهوه برای کبد چرب مفید هستند . حال چگونه قهوه مناسب را انتخاب کنیم.در ادامه خواهیم فهمید.
چه عواملی در انتخاب نوع قهوه برای کبد چرب مهم است؟
-
روش تهیه قهوه
قهوه فیلتر شده به دلیل عبور قهوه از درون فیلتر حاوی مقادیرکمتر کافستول و کاهوئول است. این ترکیبات می توانند سطح کلسترول خون را بالا ببرند
-
افزودنی ها به قهوه
افزودن شکر،خامه، شیر پرچرب و سایر شیرین کننده ها به قهوه، فواید آن را کاهش می دهند و تاثیر منفی بر روی قند و کلسترول خون می گذارند.
-
کافئین قهوه
اگر به کافئین حساسیت دارید می توانید از قهوه بدون کافئین استفاده کنید.
بهترین قهوه ها برای افراد مبتلا به کبد چرب
-
قهوه فیلتری(کمکس)
این قهوه به دلیل عبور از داخل فیلتر حاوی کمترین ترکیبات مضر موجود در قهوه است
-
قهوه اسپرسو یا قهوه سیاه
قهوه سیاه و اسپرسو حاوی بالاترین درصد آنتی اکسیدان نسبت به سایر قهوه ها می باشد.
-
قهوه ترک
قهوه ترک به دلیل روش خاص و سنتی که دارد حاوی بالاترین درصد غلظت قهوه در بین سایر قهوه ها ست که این امر باعث می شود درصد ترکیبات مفید و موثر در کبد چرب به بالاترین حد خود برسد.
پیشنهاد می شود: بهترین برند قهوه اسپرسو را بشناسید.
مقدار مناسب مصرف قهوه در بیماران مبتلا به کبد چرب
همان طور که با هم خواندیم مصرف متعادل قهوه به دلیل وجود ترکیبات مفید آن در درمان بیماری کبد چرب بسیار موثر است. اما سوال اصلی اینجاست که میزان مجاز مصرف قهوه چقدر باید باشد؟
پاسخ دقیق به این سوال به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله:
-
شدت بیماری و چربی کبد
مطالعات ثابت کرده است در مراحل اولیه کبد چرب محدودیت های کمتری می تواند در مصرف قهوه وجود داشته باشد.
-
سایر بیماری های زمینه ای
اگر فرد مبتلا بیماری های زمینه ای مانند فشار خون بالا یا دیابت داشته باشد علی القاعده مصرف قهوه محدودیت های بیشتری برای او خواهد داشت.
-
حساسیت های فردی
برخی افراد به کافئین حساسیت دارند که این امر میزان مصرف قهوه در روز را برای این افراد دچار محدویت های خاصی می کند که توصیه می شود رو به قهوه بدون کافئین بیاورند. چرا که برند های معتبر تولید کننده قهوه در فرایند کافئین زدایی از قهوه از روش هایی استفاده می کنند که تمام ترکیبات مفید قهوه در آن حفظ شود. بنابراین قهوه بدون کافئین را با خیال راحت مصرف کنید.
به طور کلی محققان معتقدند مصرف ۲ تا ۴ فنجان قهوه در روز برای افراد مبتلا به کبد چرب با توجه به مواردی که در بالا ذکر کردیم بی خطر که حتی مفید هم می باشد.
نکات مهم در رابطه با مصرف قهوه و بیماری کبد چرب
-
تداخل دارویی
به طور کلی مصرف قهوه برای بیماران تحت درمان کبد چرب بی خطر است . اما مصرف قهوه در این بیماران می بایست تحت نظر پزشک و البته متعادل باشد. در برخی موارد توصیه می شود به هنگام مصرف بعضی داروها که باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می شوند از مصرف قهوه کافئین دار اجتناب شود.
-
مشورت با پزشک
لازم به ذکر است مصرف قهوه برای بیماران مبتلا به کبد چرب حتما تحت نظر پزشک معالج صورت پذیرد. چرا که تغییر رژیم غذایی در این بیماری بسیار در روند درمان موثر است.
-
مصرف متعادل
مصرف بی رویه قهوه حتی اگر برای کبد مفید هم باشد می تواند عوارض مختلفی برای شما پدید آورد مانند:
- بیخوابی
- اضطراب و عصبی شدن
- تپش قلب و افزایش فشار خون
- سوءهاضمه
- سردرد
- لکهدار شدن دندانها
- کاهش جذب آهن
- پوکی استخوان
- افزایش سطح کورتیزول
منبع:
https://journals.physiology.org/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/